Μετανάστευση

Αθήνα: Πρωτεύουσα -μεγαλύτερη πόλη- (καλώς ή κακώς) Μητροπολιτικό κέντρο αποφάσεων και διοίκησης – αλλά και πόλη με τα μεγαλύτερα και πιο σύνθετα προβλήματα.

Πιο φλέγον απ’ όλα; Όπως αναδεικνύεται από τους Αθηναίους κατοίκους, το καλούμενο «μεταναστευτικό». Σήμερα, πολλές περιοχές -και κυρίως το κέντρο της πόλης- χαρακτηρίζονται ως «γκέτο». Τι προτείνουμε;

Η άποψη μας είναι η εφαρμογή της κοινής λογικής: μεταξύ των απελάσεων νομίμων και παρανόμων μεταναστών και της ανοχής κάθε παράνομης πράξης και δραστηριότητας υπάρχει η μέση οδός.

Νομίζουμε ότι μερικές χρήσιμες πρακτικές, χωρίς τεράστια κόστη, θα μπορούσαν να είναι:

  • Δημιουργία οργανωμένου κέντρου μεταναστών, όχι διάσπαρτα ή κεντρικά στην πόλη, αλλά στην περιφέρεια αυτής (όπως συμβαίνει π.χ. στην περίπτωση των εγκαταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της Ζυρίχης)
  • Καμία ανεκτικότητα σε παραβατικές συμπεριφορές μεταναστών, αλλά και καμία ανοχή σε περιπτώσεις ρατσιστικών επιθέσεων, απ’ όπου κι αν προέρχονται
  • Στις περιπτώσεις παραεμπορίου, να εντοπίζονται και να συλλαμβάνονται οι μεγαλοπρομηθευτές και όχι οι μικροπωλητές (αλήθεια, που βρίσκονται οι αποθήκες όλων αυτών των προϊόντων; Τόσο δύσκολο είναι να εντοπιστούν;)
  • Μεταξύ των «ψευτοπροοδευτικών» που κόπτονται για τα δικαιώματα των μεταναστών , από τα ακριβά προάστια στα οποία διαμένουν και αυτών που προτείνουν την απέλαση όλων(νόμιμων και μη) μεταναστών, υπάρχουν οι ορθές επιλογές: αυστηρότητα στους ελέγχους , αλλά από τη στιγμή που κάποιος πληροί τα κριτήρια νόμιμης εισόδου και διαμονής στη χώρα, να απολαμβάνει και όλα τα προνόμια του να είναι ΕΛΛΗΝΑΣ πολίτης.
  • Αναδιαμόρφωση του κέντρου της Αθήνας , με βελτίωση της αστυνόμευσης του (αλήθεια, ποιοι από εμάς τολμούν να κυκλοφορήσουν βράδυ γύρω από την Ομόνοια;) και εκκένωση των υπό κατάληψη κτιρίων από λαθρομετανάστες.