Συνέντευξή μου στη «Free Sunday» για την Αθήνα μας «Ψηλά»!

Τη βεβαιότητά του ότι ο Κώστας Μπακογιάννης θα μπορέσει να αναστρέψει την κατάσταση που η τρέχουσα διοίκηση έχει δημιουργήσει στον Δήμο Αθηναίων εκφράζει ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με την παράταξη «Αθήνα Ψηλά», γιατρός Μανόλης Καλαμπόκας.

Ποιο είναι κατά την άποψή σας το διακύβευμα των φετινών αυτοδιοικητικών εκλογών;
Οι φετινές εκλογές θα διεξαχθούν με τη χώρα μας σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αφού τόσο το μακροπολιτικό σκηνικό (εθνικά θέματα, οικονομία κ.λπ.) όσο και η αυτοδιοίκηση βρίσκονται σε σύνθετη κατάσταση. Σε ό,τι αφορά την Αθήνα μας, μετά από περίπου μία δεκαετία δημαρχίας του κ. Καμίνη και παρά το γεγονός ότι είναι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος, τα αποτελέσματα είναι ορατά από τον καθέναν: εγκληματικότητα και παραβατικότητα, ανεπαρκείς μέθοδοι αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, η πόλη πιο βρόμικη από ποτέ! Το διακύβευμα, λοιπόν, είναι σαφές: θέλουμε τη συνέχιση αυτής της κατάστασης, είμαστε ικανοποιημένοι με ό,τι ζούμε ή χρειαζόμαστε μια αλλαγή; Στα δικά μου μάτια η απάντηση είναι απλή και είναι μπροστά μας: Για μια νέα Αθήνα χρειάζονται νέοι άνθρωποι με όρεξη για δουλειά που θα βελτιώσουν με απλά και κοστολογημένα μέτρα την καθημερινότητά μας!

Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος στον Δήμο Αθηναίων και γιατί με την παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη;
Να ξεκαθαρίσω κατ’ αρχάς ότι εγώ δεν είμαι «επαγγελματίας πολιτικός» ή «επαγγελματίας δημοτικός σύμβουλος», παρά τα πετυχημένα εκλογικά αποτελέσματα του παρελθόντος, αφού στις δημοτικές εκλογές του 2014 αναδείχθηκα στη δεύτερη θέση δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Νικήτα Κακλαμάνη. Είμαι γυναικολόγος-ογκολόγος και έχω το «μεράκι» της ενασχόλησης με τα «της Αθήνας μας», αφού γεννήθηκα, μεγάλωσα και –με εξαίρεση τα πέντε χρόνια που έλειπα στη Μεγάλη Βρετανία για την εξειδίκευσή μου στον επιστημονικό μου τομέα– ζω εδώ, στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Στο πρώτο σκέλος, λοιπόν, η απάντηση είναι εύκολη: ξέροντας τα προβλήματα της γειτονιάς και της καθημερινότητάς μας, καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να κάνουμε επιτέλους κάτι γι’ αυτά. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, η απάντηση είναι ακόμα πιο εύκολη: ο Κώστας Μπακογιάννης, πέρα από το ότι είναι ένας νέος άνθρωπος, έχει δοκιμαστεί απόλυτα πετυχημένα, αφήνοντας σημαντικό έργο απ’ όπου πέρασε. Η συστράτευση μαζί του με σκοπό να κάνουμε την Αθήνα μας όπως θέλουμε είναι αυτονόητη και η πίστη ότι θα τα καταφέρουμε ακλόνητη!

Ποια είναι κατά την άποψή σας τα μεγαλύτερα προβλήματα της Αθήνας και πώς νομίζετε ότι θα μπορούσαν να λυθούν;
Αυτή είναι μια ερώτηση που χρήζει ανάλυσης. Σχεδόν όλοι οι τομείς δραστηριότητας στην πόλη μας είναι σε τέτοιο σημείο προβληματικοί που δεν αναδεικνύουν τα τόσα προτερήματά της! Το μεταναστευτικό, η έλλειψη καθαριότητας, η ολοένα και αυξανόμενη ανομία, το κυκλοφοριακό, η έλλειψη χώρων άθλησης και παιδικών χαρών, η αδυναμία σωστής οριοθέτησης των χώρων στάθμευσης και τόσα άλλα δυστυχώς χαρακτηρίζουν την καθημερινότητά μας. Πιστεύω ακράδαντα ότι το πρώτο πράγμα που ήδη γίνεται είναι η αναγνώρισή τους: από το site μου (www.kalampokas.com) σχεδίασα με τους συνεργάτες μου ειδική εφαρμογή στην οποία οι συμπολίτες μου αναφέρουν τα προβλήματά τους, συγκεκριμενοποιώντας τα ανά δημοτικό διαμέρισμα. Έτσι, προσπαθώ κι εγώ να συμβάλω στην επίλυσή τους, διευκολύνοντας τον επόμενο δήμαρχο, αφού σχεδιάζουμε ήδη το τι θα κάνουμε γι’ αυτά!

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του κ. Μπακογιάννη έναντι των αντιπάλων του για τον Δήμο Αθηναίων;
Θα μπορούσα κοινότυπα να απαντήσω ότι είναι ένας νέος άνθρωπος με όρεξη για δουλειά. Παράλληλα, όμως, θα σας πω ότι, αν και πράγματι νέος, έχει ήδη να επιδείξει ένα πλούσιο έργο απ’ όπου κι αν πέρασε. Αυτό, σε συνδυασμό με το ήδη κατηρτισμένο και πάνω απ’ όλα κοστολογημένο πρόγραμμα του συνδυασμού μας (που παρουσίασε ο κ. Μπακογιάννης την Τετάρτη) και την άριστη ομάδα συνεργατών που διαθέτει, είναι εγγύηση ότι θα πάμε την «Αθήνα Ψηλά»!

Αν εκλεγείτε δημοτικός σύμβουλος, ποιες θα είναι οι βασικές προτεραιότητές σας;
Πάνω απ’ όλα πρέπει να είσαι πάντα σε επικοινωνία με τους συμπολίτες-γείτονές σου! Να ακούς τα προβλήματα και να δέχεσαι και τις προτάσεις για τη λύση τους. Από κει και πέρα, θα είναι ιδιαίτερη χαρά μου όχι μόνο να βοηθήσω στην όποια προσπάθεια βελτίωσης της ζωής μας σε αυτή την πόλη αλλά να προσφέρω και τις υπηρεσίες μου στον τομέα της επιστημονικής μου δραστηριότητας!
Φέτος οι αυτοδιοικητικές εκλογές διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Πόσο πιστεύετε ότι θα βαρύνει αυτό στα αποτελέσματα;
Τα αποτελέσματα σίγουρα φέτος θα είναι διαφορετικά: το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, με τις όποιες στρεβλώσεις του (π.χ. ο κ. Καμίνης εξελέγη δήμαρχος δύο φορές με ένα ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό στους πρώτους γύρους, ένδειξη χαμηλής αποδοχής από τους Αθηναίους), παρείχε διοικητική σταθερότητα σε κάθε δήμο. Ο κίνδυνος σήμερα, αν όχι της ακυβερνησίας αλλά αδιαμφισβήτητα της καθυστέρησης στη λήψη των αποφάσεων, είναι πιο ορατός από ποτέ. Παρ’ όλα αυτά, έχω την πίστη ότι οι Αθηναίοι θα τιμήσουν τον συνδυασμό μας με την εμπιστοσύνη τους, ώστε να μη ζήσουμε τέτοια φαινόμενα!

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν και έντονο πολιτικό χαρακτήρα. Πιστεύετε ότι τα αποτελέσματά τους θα βαρύνουν για τις εθνικές εκλογές;
Ζώντας και ψηφίζοντας στην Αθήνα, ζούμε και ψηφίζουμε στην Ελλάδα! Είναι ευνόητη η σύνδεση του κεντρικού πολιτικού σκηνικού με την αυτοδιοίκηση – άλλωστε τόσα και τόσα που συμβαίνουν σε επίπεδο αυτοδιοίκησης (π.χ. η ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι) χαρακτηρίζουν και την κεντρική πολιτική σκηνή. Από την άλλη, πέρα και πάνω από κόμματα και όσο κι αν όλοι μας έχουμε την πολιτική μας ταυτότητα, εδώ δεν διαλέγουμε ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός, αλλά ποιος θα είναι ο κατάλληλος δήμαρχος που με την ομάδα των συνεργατών του θα βελτιώσει την καθημερινότητά μας: και αυτός για την Αθήνα είναι σίγουρα ο Κώστας Μπακογιάννης!

Αν κάποιος σάς ρωτούσε γιατί να σας ψηφίσει, τι θα του απαντούσατε;
Θα του ζητούσα να με τιμήσει με την ψήφο του αρχικά γιατί είμαι Αθηναίος και όχι δημοτικός σύμβουλος που μένω σε άλλη πόλη και «κάνω τον παράγοντα» εδώ. Γνωρίζω και βιώνω καθημερινά τα προβλήματά της, έχοντας «ανοιχτά αυτιά» για να ακούω τους γείτονες-συμπολίτες μου! Από την άλλη, δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός: έχω τη δουλειά μου και τις απολαβές από αυτήν και η μόνη ανάγκη που κατ’ επέκτασιν έχω είναι της ανιδιοτελούς προσφοράς στο πλευρό του Κώστα Μπακογιάννη για την «Αθήνα Ψηλά»!