Εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και νέοι

Οι προσεχείς Δημοτικές Εκλογές, για πρώτη ίσως φορά μετά τη Μεταπολίτευση, παρουσιάζουν έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, με πολλά διακυβεύματα, όπως π.χ. η στάση απέναντι στο Μνημόνιο. Κυρίως όμως, μπορούν να προσφέρουν την ευκαιρία σε ομάδες του πληθυσμού που -θεωρούν ότι- βρίσκονται στο περιθώριο να τοποθετηθούν πολιτικά, ευοδώνοντας έτσι την εκτόνωση της κοινωνικής αρρυθμίας που σήμερα παρατηρείται εντονότερα από ποτέ.

Τέτοια κοινωνική ομάδα αποτελεί η νεολαία της χώρας με έκδηλη και καθημερινά εκφραζόμενη την οργή και την απογοήτευσή της απέναντι στο πολιτικό σύστημα, που το θεωρεί συλλήβδην υπεύθυνο για την τρέχουσα πολιτικοοικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Έτσι, η παροχή ευκαιριών πολιτικής έκφρασης στους νέους είναι όχι πια «σύνθημα των καιρών», αλλά ανάγκη του πολιτικού συστήματος. Ιδιαίτερα υπό το πρίσμα του «Καλλικράτη» και των διευρυμένων αρμοδιοτήτων που παρέχονται στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (στους Δήμους αλλά και σε επίπεδο Περιφέρειας), μπορεί να συνδράμει στην επίλυση τρεχόντων προβλημάτων σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας.

Η προσωπική εμπειρία από τα ΤΟΣΥΝ, με όλα τα προβλήματα και τις πιθανές δυσλειτουργίες του θεσμού, δείχνει ότι οι νέοι μπορούν – αρκεί να τους δίνονται γνήσιες ευκαιρίες έκφρασης, συμμετοχής και δράσης.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητη, ανεξαρτήτως πολιτικών αντιλήψεων, η μαζική συμμετοχή της νεολαίας στις Εκλογές, ώστε αφενός να επικυρωθεί η ανάγκη ανανέωσης του πολιτικού συστήματος αφετέρου δε για την επιτυχημένη διεκδίκηση του δικαιώματος της νεολαίας μας σε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

Μανόλης Καλαμπόκας

Ιατρός

Πρόεδρος ΤΟΣΥΝ Δήμου Αθηναίων